mgr Daria Ratajczak - Dietetyk, Elektroradiolog

mgr Daria Ratajczak - dietetyczka

Nazywam się Daria Ratajczak. Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Prace dyplomowe poświęcałam między innymi ocenie jakości diety diabetyków i osób zdrowych oraz porównaniu skuteczności leczenia metodami brachyterapii HDR oraz PDR w leczeniu nowotworów ginekologicznych i nieginekologicznych.

Droga zawodowa

Swoje doświadczenie zawodowe uzyskałam współpracując z Polskim Towarzystwem Dietetycznym m.in. podczas ogólnopolskiego programu „Mądre żywienie, zdrowe pokolenie”, pracy w gabinetach dietetycznych, centrum medycznym oraz praktykach zawodowych w przedszkolach, poradniach, dobrych poznańskich szpitalach klinicznych (dzieci, osoby dorosłe) i Wielkopolskim Centrum Onkologii.

Jak działam, czyli mój cel i misja jako dietetyk

W swojej praktyce dietetycznej opieram się na zasadach racjonalnego odżywiania. Nie stosuję przysłowiowych diet cud, czyli kuracji odchudzających gwarantujących szybką utratę masy ciała w krótkim okresie czasu. Najczęściej wiążą się one z szybkim zrzuceniem nadmiernej masy ciała, ale także z wystąpieniem efektem jo-jo – gdzie nierzadko przekraczamy nawet wagę sprzed kuracji odchudzającej. Z czego to wynika? Wracamy bowiem do starego stylu odżywiania, dlatego wprowadzone zmiany powinny być świadome i na dobre zagościć w Twoim życiu. Dlatego Staram się uświadomić pacjentom, że poprzez racjonalne żywienie mogą zdziałać znacznie więcej, zarówno dla swojego wyglądu, jak i zdrowia organizmu, a tym samym poprawy samopoczucia.

Szczególne zainteresowania żywieniowe

Jedzenie wysokoprzetworzonej żywności, spożywanie posiłków w pośpiechu, brak ruchu, używki, stres, czyli niezdrowy styl życia sprawia, że zagrożenie chorobami cywilizacyjnymi ciągle wzrasta. Stąd moje szczególne zainteresowanie tą grupą chorób – zarówno w kontekście profilaktyki jak i leczenia żywieniem chorób dietozależnych takich jak: nadwaga i otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, niedokrwistość z niedoboru żelaza czy osteoporoza. Ponadto chorób układu pokarmowego (grzybica przewodu pokarmowego- kandydoza, refluks żołądkowo-przełykowy, choroby wątroby i trzustki) i żywienia w chorobach nowotworowych.

Potrzebujesz porady? Masz jakieś pytanie? ...zachęcam do kontaktu, zawsze służę dobrą radą.