DIETETYK KLINICZNY
Dieta w Chorobie

Dolegliwości dietozależne (m.in. cukrzyca, nadciśnienie, hashimoto), wymuszają często aby codzienna dieta uległa szybkiej i gruntownej zmianie. Wiąże się to niejednokrotnie aby odpowiednia dieta była stosowana przez resztę życia, dlatego szczególnie istotne jest aby zawierała ona wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i produkty, które nie nasilają przykrych często dolegliwości wywołanych chorobą. Dla pacjentów z wieloletnim stażem, dzięki doświadczeniu i wiedzy, ich codzienna dieta w chorobie staje się czymś zupełnie normalnym, jednak pierwsze kroki w walce z chorobą bywają trudne. Na szczęście, w drodze do lepszego zdrowia możesz liczyć na pomoc - dietetyk kliniczny udzieli Ci szczegółowych informacji na temat prawidłowego odżywiania i zadba aby Twoja dieta była dopasowana do wymagań jednostki chorobowej.

W jakich schorzeniach może pomóc dietetyk kliniczny?

  • Chorobach układu pokarmowego
  • Chorobie wątroby i dróg żółciowych
  • Chorobach metabolicznych
  • Chorobach układu krążenia
  • Układu Kostno-szkieletowego
  • W chorobach Tarczycy
  • Nowotworowych
  • Alergiach pokarmowych
  • Nietolerancjach pokarmowych
  • Nadwadze i otyłości (dzieci, dorosłych)
  • Niedoborach pokarmowych
  • Zaparciach
  • Wzdęciach
  • Zespole policystycznych jajników (PCOS)
Dietetyk Kliniczny - dieta w chorobie

Kiedy najczęściej stosowana jest dieta w chorbie?

Cukrzyca:

Dietetyczne leczenie cukrzycy to nie tylko prawidłowo skomponowana dieta, która sprzyja utrzymaniu właściwych stężeń glukozy i lipidów oraz pozwala utrzymać optymalne wartości ciśnienia tętniczego. Pacjent chory na cukrzycę jest odpowiednio edukowany oraz informowany o źródłach poszczególnych składników odżywczych zawartych w diecie, a sam jadłospis jest dopasowany do jego indywidualnych preferencji, wieku oraz płci.

Nadciśnienie tętnicze:

Nadciśnienie tętnicze przyczynia się do powstawania wielu schorzeń układu krwionośnego, które należą do jednej z głównych przyczyn zgonów na świecie. Cierpiana na nie często osoby jadające tłusto i słono, dlatego leczenie nadciśnienia, warto rozpocząć od poprawy swojej diety, która pozwala na obniżenie ciśnienia i uniknięcie poważnych problemów zdrowotnych.

Hashimoto:

W chorobie Hashimoto szczególną uwagę należy zwracać na dietę. Pozwala ona poprawić metabolizm organizmu oraz poprawić samopoczucie chorego oraz zachować odpowiednią masę ciała. Dieta w Hashimoto powinna zapewniać odpowiedni bilans składników odżywczych m.in. kwasów omega-3, cynku oraz pełnowartościowego białka.

Nietolerancje pokarmowe i Alergie:

Alergie i nietolerancje pokarmowe, mimo różnych przebiegów bywają często mylone. W przypadku nietolerancji mamy często do czynienia bardziej dyskretnymi objawami niż w przypadku alergii, które wywołują reakcję zaraz po spożyciu niepożądanego przez organizm produktu. Niezależnie z którym przypadkiem mamy do czynienia należy najpierw zaobserwować powtarzające sie symptomy, ustalić diagnozę, a w ostateczności wykluczyć z diety szkodliwe produkty. Zastosowanie diety eliminacyjnej i eliminacyjno-rotacyjnej, polegającej na wykluczeniu, a następnie stopniowemu wprowadzaniu uczulającego pokarmu pozwala na wytworzenie tolerancji na ten produkt.

Czy zdrowa dieta i dietoterapia jest dla każdego?

Choroby cywilizacyjne to koszmar z którym walczy współczesna medycyna. Stres i ciągły pośpiech przyczyniają sie do niezdrowego trybu życia i przytłaczającego przyrostu otyłości w społeczeństwie. Coraz trudniej znaleźć osobę w 100% zdrową, a choroby takie jak cukrzyca, czy nadciśnienie tętnicze sieją coraz większe żniwa. Wiele osób tłumaczy sobie, że z wiekiem, problemy ze zdrowiem należy zaakceptować "bo tak już musi być" - nic bardziej błędnego!

Niezależnie od wieku, odpowiednio przygotowana dieta potrafi złagodzić lub całkowicie wyleczyć niektóre z chorób.