Niepozorne ziarno – kilka słów o kiełkach
Z naturalnego bogactwa witamin i minerałów znajdujących się w kiełkach roślin korzystano już w starożytnych Chinach. Możemy ze spokojem mówić o ich ponadczasowym działaniu, ponieważ w kuchni chińskiej są obecne do dziś. A czy my w swoich domach w codziennej diecie korzystamy z bomby witaminowej jaką nam serwują? Czy mogą być receptą na zdrowie?
Mimo iż kiełki mają swoje wierne grono wielbicieli, są trochę niedocenianym
składnikiem naszego codziennego menu. W nasionach jest zgromadzone białko,
tłuszcze i skrobia, ale też witaminy i mikroelementy, które są najlepiej przyswajalne
ze świeżych nasion kiełkujących ze względu na wysoką aktywność obecnych
enzymów roślinnych. Ponadto kiełki to źródło młodego chlorofilu, który wykazuje
działanie przeciwnowotworowe i odkwaszające organizm oraz witaminy E –
niezwykle cennej w przypadku problemów ze skórą i trądzikiem. Zawartość
magnezu oraz witamin z grupy B wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu
nerwowego, mięśniowego oraz krwionośnego. Wykazują również działanie
antyoksydacyjne – ze względu na obecność witaminy E, C, selenu i flawonoidów
neutralizując wolne rodniki. To również źródło wapnia, żelaza, siarki, cynku oraz
błonnika pokarmowego.
Z dobrodziejstw roślin we wczesnej fazie wzrostu mogą korzystać osoby z
niedoborami witamin i minerałów, zaburzoną gospodarką lipidową, o obniżonej
odporności, narażone na stres, zmęczone, rekonwalescenci oraz w problemach
żołądkowych – kiełki są lekkostrawne.
Asortyment nasion, które można hodować jest bardzo szeroki. Do
najpopularniejszych należą ostre i pikane w smaku kiełki rzeżuchy i rzodkiewki
(wykazują właściwości odkażające i antybakteryjne), soi (dobre źródło białka), fasoli
mung. Hodowli można poddać również kiełki pszenicy, dyni, słonecznika, soczewicy.
Na szczególną uwagę zasługują kiełki brokuła, które zawierają unikalny sulfoforan, a
zatem wykazują działanie przeciwnowotworowe. Poszczególne ziarna wykazują
różnice w czasie kiełkowania, wydajności czy smaku. To właśnie podczas
kiełkowania zawartość witamin wzrasta kilkukrotnie, szczególnie witaminy C.
Kiełki można zastosować w kuchni praktycznie do wszystkiego. Jako urozmaicenie
do kanapek, dodatek do serka białego, sałatek czy zup lub jako składnik koktajlu.
Co w kiełku „siedzi”?
Dla kogo są kiełki?
Rodzaje kiełków i jakie wybrać?
Z czym je jeść?
Warto je polubić, nie tylko za bogactwo składników pokarmowych, ale również za unikalność smaku i aromatu jaką nadadzą posiłkom.