O Wiosennym Osłabieniu Organizmu, Porządkach i Nowalijkach

Długo wyczekiwana wiosna zawitała do nas na dobre. Pierwsze promienie wiosennego słońca budzą świat przyrody do życia - pojawiły się pierwsze wiosenne kwiaty, pąki na drzewach, ludzie wokół spacerują i spędzają czas aktywnie. A ty?

Czujesz w sobie mnóstwo energii czy wprost przeciwnie - towarzyszy ci uczucie przygnębienia, rozdrażnienia, ospałość, nie masz na nic ochoty, szybko się męczysz, jesteś podatny na infekcje? Jeżeli tak, to znak, że prawdopodobnie dopadło Cię przesilenie wiosenne.

wiosna

Zastanawiasz się dlaczego? Kilka słów o przyczynach.

Ogromną rolę odgrywa zła dieta. Zima to czas wzmożonego apetytu, szczególnie na dania kaloryczne i ciężkostrawne, które przyczyniają się nie tylko do gorszego samopoczucia, ale także nadprogramowych kilogramów wiosną. Ponadto zimowa dieta uboga w warzywa i owoce, czyli witaminy i składniki mineralne, powoduje osłabienie organizmu. W walce z przesileniem wiosennym ważną rolę odgrywa ogólna kondycja organizmu, która ulega pogorszeniu poprzez ograniczenie lub brak aktywności fizycznej w zimowym okresie. Także zmieniające się warunki atmosferyczne nie sprzyjają dobremu samopoczuciu i zdrowiu. Mowa o częstych wahaniach temperatur, ciśnienia atmosferycznego czy wiejących wiatrach. Nie bez znaczenia jest także niedobór światła słonecznego niezbędnego do wytwarzania serotoniny regulującej nastrój człowieka.

Zaprowadź wiosenne porządki - jak sobie pomóc.

Problem przesilenia wiosennego dotyczy ponad 50% ludzi. Najlepiej zapobiegać mu już w zimie prowadząc zdrowy tryb życia. Jeżeli nie zrobiłeś tego wcześniej uporządkuj go teraz.

W jaki sposób?

  • Rozruszaj organizm – wprowadź aktywność fizyczną do czynności wykonywanych przez Ciebie codziennie. Rób to stopniowo dostosowując ćwiczenia i charakter wysiłku do swoich możliwości oraz wydajności organizmu. Nie zmuszaj się do ćwiczeń, których nigdy nie lubiłeś - znajdź aktywność, która sprawi Ci przyjemność. Ruch wpłynie korzystnie nie tylko na Twoją sprawność i kondycję organizmu, ale także dzięki endorfinie poprawi nastrój. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niezbędny i minimalny czas trwania aktywności fizycznej dla zdrowej osoby to około 30 minut co najmniej 5 razy w tygodniu umiarkowanego wysiłku fizycznego.
  • Przebywaj jak najwięcej na świeżym powietrzu. Dotleń organizm, a poprawi się jakość Twojego snu.
  • Oczyść organizm z toksyn, które potęgują uczucie zmęczenia i apatii. Wypijaj około 1,5 litra wody mineralnej niegazowanej, która wspomoże oczyszczanie organizmu. Zrezygnuj z fast foodów, słodyczy czy wysokoprzetworzonej żywności, używek.
  • Uzupełnij poziom witamin – uporządkuj menu – zapomnij o mało urozmaiconej, ciężkostrawnej diecie zimowej. Postaw na różnorodność posiłków i produktów, a dostarczysz organizmowi tego, czego potrzebuje. Niedobory magnezu uzupełnisz spożywając produkty zbożowe, warzywa zielone czy kakao, a ospałość i zmęczenie znikną. Cynk zawarty w jajach i nasionach roślin strączkowych poprawi odporność organizmu, odpowiednia podaż wapnia i fosforu wzmocni układ nerwowy. Z kolei otręby, produkty zbożowe, ryby morskie pomogą w walce z wolnymi rodnikami. Niezmiernie ważna w okresie wiosennym jest również odpowiednia podaż witamin z grupy B obecnych m. in. w kaszach i pełnoziarnistym pieczywie. Łagodzą one napięcie nerwowe oraz biorą udział w syntezie serotoniny. Witaminy A, E i C, podobnie jak cynk wzmacniają odporność. Warzywa i owoce nie tylko uzupełnią niedobory witaminowe, ale wpłyną korzystnie na proces przemiany materii i zawartość błonnika w diecie.

Witaminy na wiosnę – wiosenne warzywa.

Nowalijki często wywołują radość w naszych oczach, postrzegamy je jako solidny zastrzyk witamin i minerałów. Najczęściej kuszą nas pierwsze rzodkiewki, szczypiorek, sałata czy natka pietruszki. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy spożywać je w dużych ilościach. Często są nawożone, aby były bujniejsze i nie ulegały uszkodzeniom przez szkodniki. Ryzyko spożycia niepożądanych substancji można zmniejszyć poprzez dokładne mycie, zamaczanie na dłużej we wodzie, obieranie ze skórki, pod którą gromadzi się najwięcej toksyn. Ponadto kupuj warzywa o naturalnym wyglądzie i rozmiarach.

Czy warto je spożywać?

Tak, jednak z umiarem. Powinny stanowić dodatek do posiłków, nie jedz szczególnie dużo – zwłaszcza tych pierwszych. Jeżeli masz możliwość pytaj o pochodzenie, wybieraj te z upraw ekologicznych lub kupuj u sprawdzonego dostawcy lub … stwórz własny mini ogródek na parapecie. Bez problemu wyhodujesz własną rzeżuchę czy szczypiorek.

Korzystaj z ładnej pogody i tryskaj energią! Jedz kolorowe posiłki z dodatkiem nowalijek, ale stosuj się do złotej zasady umiaru.