DIETA DLA MÓZGU - ODŻYWIANIE I WITAMINY
„Myślisz tym, co jesz”

Szybkie tempo życia, natłok informacji, liczne obowiązki sprawiają, że żyjesz w ciągłym stresie? Brakuje Ci energii, towarzyszy uczucie zmęczenia, nerwowość? Pojawiają się problemy z koncentracją i zapamiętywaniem? Dlatego zadbaj o swój układ nerwowy.

odżywianie mózgu

Ciekawostki o mózgu – co warto wiedzieć?

To centrum dowodzenia organizmu składające się z bilionów komórek nerwowych i jeszcze większej liczby wysyłanych sygnałów. Steruje wszystkimi procesami życiowymi – oddychaniem, biciem serca, odpowiada za proces widzenia, mowę, zapamiętywanie, rozpoznawanie obiektów, odczucia. Czy wiesz że stanowi zaledwie 2% masy ciała człowieka i jest najbardziej energochłonnym organem? Dlatego mózg do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje paliwa najwyższej jakości.

Jak wspomóc jego pracę?

Przyjrzyj się swojej diecie. Nasze codzienne pożywienie wpływa nie tylko na masę ciała, sytość czy odporność organizmu, ale także na prawidłowe funkcjonowanie centralnego układu nerwowego. Badania naukowe potwierdzają, że poprzez odpowiednie żywienie możliwe jest zachowanie sprawnego i poprawnie funkcjonującego mózgu przez długie lata.

Dieta dla mózgu?

Zróżnicuj swój jadłospis. Dobrze bilansowana dieta powinna dostarczać podstawowe składniki potrzebne da funkcjonowania mózgu - białka, glukozę i tłuszcze. Glukoza jest głównym źródłem energii dla komórek nerwowych. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy jeść słodycze. Zbyt duża i nagła ilość dostarczonej glukozy powoduje obniżenie sprawności mózgu. Głównym źródłem glukozy w produktach spożywczych powinny być węglowodany złożone, z których uwalniana jest równomiernie. Z kolei tłuszcze dostarczane pod postacią kwasów tłuszczowych omega 3, których źródłem są tłuste ryby morskie – łosoś makrela, śledź - poprawiają ukrwienie mózgu, wspomagają proces przesyłu informacji między komórkami oraz proces uczenia się. Ogromną rolę odgrywa także lecytyna, która wzmaga zdolność koncentracji oraz zapamiętywania . Znajdziesz ją w jajach, orzeszkach ziemnych i kiełkach.

Zadbaj o odżywianie mózgu - dostarczaj składniki mineralne i witaminy korzystne dla jego pracy

Witamina B1 i B12 oraz potas odpowiadają za procesy zapamiętywania. Tiaminę znajdziesz w drożdżach,produktach zbożowych z pełnego przemiału, suchych nasionach roślin strączkowych, mięsie, mleku i orzechach. Z kolei głównym źródłem witaminy B12 są wątroba i nerki. Ziemniaki w łupinach oraz pomidory to źródła potasu. Niedobór kwasu foliowego jest odpowiedzialny za zmęczenie i roztargnienie. Najbogatsze jego źródła to zielone warzywa liściaste (sałata, szpinak, natka pietruszki). Antystresowe działanie magnezu poznasz spożywając banany, kukurydzę, migdały, kakao czy czekoladę. Jego niedobory zwiększają uczucie zmęczenia, trudności z koncentracją, rozdrażnienie, senność. Cynk poprawia sprawność intelektualną mózgu, zapobiega jego demencji. Za zmniejszoną odporność organizmu, utrudnione zapamiętywanie i osłabienie umysłowe mogą być odpowiedzialne niedobory żelaza. Źródłem żelaza jest czerwone mięso, ryby, warzywa zielone świeże. Związki antyoksydacyjne (witamina C i E oraz selen) przeciwdziałają problemom z pamięcią. Bogate w witaminę C są owoce (cytrusowe,jagodowe) oraz warzywa ). Z kolei wit. E dostarczysz spożywając oleje roślinne, selen kiełki zbóż i ryby morskie.

Kilka porad, o których warto pamietać:

  1. Pij dużo wody mineralnej, która wspomaga przemiany biochemiczne zachodzące w mózgu.
  2. Nie zapominaj o aktywności fizycznej – poprawia krążenie krwi i zwiększa ilość tlenu dostarczanego do mózgu.
  3. Ćwicz pamięć.
  4. Wysypiaj się - w czasie snu poprawia się pamięć długotrwała.

Jak widzisz mózg jest bardzo skomplikowaną maszyną, która nie przestaje pracować nawet w nocy. Dlatego wspomóż jego pracę poprzez aktywny styl życia oraz urozmaiconą dietę, która dostarczy mu niezbędnych składników odżywczych i wpłynie pozytywnie na kondycję mózgu, ale także całego organizmu.