Miód - Napój Bogów

O tym, że miód jest zdrowy słyszał każdy. Jednak niewielu wie, co o tym decyduje. Ponadto pacjenci bardzo często pytają mnie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, czy mogą jeść miód – stąd o miodzie słów kilka.

miód

Czym właściwie jest miód?

Miód jest naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły miodne (Apis mellifica) z nektaru kwiatowego lub ze spadzi. Pod względem chemicznym to przede wszystkim węglowodany oraz w niewielkiej ilości woda. Miód w swoim składzie zawiera także cholinę odpowiedzialną za prawidłową pracę mózgu oraz pierwiastki takie jak potas, wapń, chlor czy magnez. W znacznie mniejszych ilościach żelazo, miedź czy chrom. To także źródło witamin z grupy B, których niedobory skutkują problemami z kontentacją, bólami głowy czy zmęczeniem oraz witaminy C wspomagającej odporność organizmu. Napój bogów to także bogactwo antyoksydantów, związków aromatycznych oraz barwników, od których zależny jest jego kolor.

Właściwości prozdrowotne

Już Hipokrates wykorzystywał w swojej praktyce leczniczą moc miodu. Miód wykazuje liczne działanie prozdrowotne – posiada właściwości bakteriobójcze, bakteriostatyczne oraz antybiotyczne, zwalcza bakterie i grzyby. Dzięki właściwościom wykrztuśnym pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych, zatok czy oskrzeli. Ponadto korzystnie wpływa na układ krwiotwórczy- wpływa na wzrost poziomu hemoglobiny i żelaza we krwi, reguluje gospodarkę lipidową. Znajduje zastosowanie w leczeniu chorób skórnych układu moczowego i nerek. Działa łagodząco na zapalenia błon śluzowych żołądka i dwunastnicy.

Każdy miód jest dobry na wszystko?

Należy zaznaczyć, że ilość składników mineralnych i właściwości miodu są zależne od jego rodzaju. Miód z kwiatów lipy wykazuje działanie uspokajające, przeciwgorączkowe i napotne, akacjowy zawiera dużo fruktozy, mniszkowy cholinę. Miód z kasztana jadalnego wykazuje działanie antybakteryjne, gryczany poleca się w chorobach układu krążenia i wątroby, a rzepakowy dróg żółciowych, oddechowych czy nerek.

Miód jest dla każdego?

Na pewno ze względu na swój skład oraz łatwo przyswajalne węglowodany chętnie wykorzysta go dietetyk sportowy podczas żywienia sportowców. Dzięki obecności potasu wpływa na ogólną wydolność organizmu i pobudliwość nerwowomięśniową oraz pracę serca. To także dobre paliwo dla mózgu dzieci szkolnych. Polecać go można również osobom starszym cierpiącym na brak apetytu. Niestety, w diecie diabetyka czy osób prowadzących odchudzanie powinien podlegać kontroli podobnie jak cukier.

Jeżeli miód – tylko naturalny!

Naturalny miód jest naprawdę bardzo cenny, nie tylko ze względu na pracę wkładaną przez owady w jego wytworzenie – 1 pszczoła podczas swojego życia jest w stanie wyprodukować około 1 łyżeczki miodu. Aby powstał 1litr miodu pszczoła musi przysiąść na kwiatach około 4 miliony razy. Miód naturalny jest bogaty w cenne składniki odżywcze. Miody sztuczne nie mają właściwościowi prozdrowotnych miodu naturalnego. Ponadto często zawierają syrop glukozowo fruktozowy, który podnosi ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości oraz cukrzycy.

Miód to zdrowa żywność bogata w cenne produkty spożywcze.
Może mieć korzystny wpływ na zdrowie, jeżeli jest stosowany racjonalnie i dobrej jakości.

A na koniec rada:

Pamiętajmy, że miód traci cenne właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni. Aby wspomóc odporność organizmu zacznij już teraz – zalej na noc łyżeczkę miodu zimną wodą, rano wymieszaj i dodaj pół cytryny.